Kremy brokułowy z wysepką

Jaki jest najlepszy sposób na uszczęśliwienie rodziców i teściowej?

Zaproszenie ich na wypasiony obiad!

Oto rewelacyjny przepis na krem brokułowy. W trakcie jedzenia go, powstał pomysł na zrobienie tego bloga.

Potrzebne składniki na obiad dla 4 osób:

  • 2,5 woreczka mrożonych brokułów
  • wywar z 1 kostki rosołowej
  • suszony koperek (był tylko taki w szafce)
  • twardy ser starty na grubych oczkach (np. Dziugas) – 2 garści na jeden talerz
  • opakowanie  lekko podwędzanej szynki westfalskiej w plasterkach/lub parmeńskiej jak chcecie z kasą poszaleć
  • płatki migdałów
  • bagietka
  • masełko czosnkowe (kupne lub zrobione samemu)
  • sól, pieprz

Gotujemy brokuły tak, żeby lekko zmiękły. Dodajemy do nich odrobinę koperku, soli i pieprzu. W międzyczasie robimy „rosołek” z naszej kostki. Brokuły odsączamy i wlewamy do nich gotowy wywar. Wszystko gotujemy parę minut, po czym uruchamiamy naszego malaksera i miksujemy to wszystko na zieloną, aromatyczną maź. Dosalamy i dopieprzamy w razie potrzeby. (Można sypnąć jeszcze koperkiem).

Na patelence prażymy migdały, na tarce trzemy serek (można przy okazji powyżerać co nieco), a plasterki szynki kroimy w cieniutkie paseczki (raczej nie wyżeramy, bo jest jej mało).

Krem smakuje najlepiej jak jest zrobiony parę godzin wcześniej a później podgrzany.

Na środku kremu formujemy wysepkę- dajemy ser, na to szynkę i migdały. Na stole kładziemy talerz z dodatkowym serem i szynką- bo każdy chce jeszcze! jeszcze!

Ażeby dodatkowo „zapchać” naszych gości (żeby nie mówili potem że są głodni) robimy pyszne, chrupiące grzaneczki z bagietki z masełkiem czosnkowym….

Goście odlecą….

Kasia i Tomek