Lasagne po wiejsku

Lasagne to typowo włoskie danie, w którym składniki standardowe składniki to: makaron, mięsko z sosem pomidorowym, sos beszamelowy i żółty serek.

Nasza wersja tego dania zamiast sosu beszamelowego ma jeden inny składnik – serek wiejski. Dlatego jest to właśnie lasagna po wiejsku.

 

Składniki:

  • 220 g makaronu do lasagne,  albo po prostu makaronu na 3 warstwy (jest to zależne od naczynia, u nas jest to 3×3 płaty makaronu lasagne)
  • sos pomidorowy, (kupny albo zrobiony samemu)
  • mięso mielone (ok. 500g)
  • 400ml serka wiejskiego
  • 1 jajko
  • starty ser żółty

Smażymy mięsko mielone, przyprawiając do smaku różnorakimi specyfikami (tj. ziołami). Następnie dodajemy sos pomidorowy.

Podgrzewamy mięsko razem z sosem, a w drugim garnku przygotowujemy makaron. Makaron należy gotować jedynie przez dwie minuty (dokończy się robić w piekarniku). Należy uważać żeby makaron się nie posklejał.

Kolejny etap to sos z serka wiejskiego. Serek mieszamy z oregano, tymiankiem i dodajemy jedno jajko. Mieszamy i sosik wiejski jest już gotowy.

– Lasagne powinna mieć 3 piętra.

– Oto jedno z nich:

Na dnie – mięso z sosem pomidorowym, następnie – makaron, sosik wiejski, a na końcu starty ser żółty.

Smacznego!

Tomek