Tiramisu

Nie ma nic lepszego od pysznego (niekoniecznie małego) co nieco do popłudniowej kawki. Dlatego postanowiłam (po raz pierwszy) zrobić typowe włoskie tiramisu. Przepis niestety nie należy do najtańszych, ponieważ trzeba dodać odrobinę Amaretto, a cała butelka sporo kosztuje. No nic, przyda się na kolejne desery.

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 50 g cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 500 g Mascarpone
  • opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 1,5 szklanki kawy (np. Nescafe)
  • 50 ml Amaretto
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao

Zaparzamy kawkę, którą na chwilę odstawiamy do ostudzenia. W międzyczasie miksujemy żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. W trakcie miksowania dodajemy po jednej łyżce serka Mascarpone. Tym sposobem dodajemy cały serek. Następnie do ostudzonej kawy dodajemy Amaretto i całą miksturę wlewamy do miseczki, żeby nam się wygodnie moczyło w niej biszkopty.

Spód półmiska wykładamy biszkoptami namoczonymi kawą. Trzeba szybko układać te ciasteczka, ponieważ mogą się nam połamać. Biszkopty przykrywamy masą a następnie posypujemy kakao przesianym przez sitko. W ten sposób robimy 2 lub 3 piętra, w zależności od tego jak wysoki mamy półmisek.

Deser przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (albo najlepiej- na całą noc)

/przepis pochodzi ze strony kobieta.net/

Kasia