Złociste risotto

Przepis ten pochodzi z naszej pierwszej książki kucharskiej „Z kuchennej półeczki. Potrawy z kurczaka„, dzięki której rozpoczęliśmy zabawę z garnkami, patelniami i piekarnikiem… Przepis został zmodyfikowany, pozbyliśmy się m.in. pora, za którym nie przepadamy.

/dopisek z dnia 19.01.14- teraz już wiem, że to danie nie powinno się nazywać złociste risotto, a złocisty ryż z kurczakiem:-)/

Składniki na 4 porcje:

  • – oliwa z oliwek
  • – 1 żółta papryka
  • – 3 filety z piersi kurczaka
  • – 2 woreczki ryżu parabolicznego
  • – 2 kostki rosołowe ( lub 1,5 l wywaru drobiowego :-)
  • – puszka kukurydzy
  • – 2 garści orzeszków ziemnych niesolonych (ewentualnie solone, ale wtedy trzeba je namoczyć w wodzie, żeby sól odeszła)
  • – pół kostki żółtego sera (np. gouda)

Paprykę podsmażamy na oliwie, aż lekko zmięknie i dodajemy pokrojonego w kostki kurczaka. Kiedy już mięsko zostanie podsmażone, wsypujemy surowy ryż, cały czas mieszając ( ok 2-3 minuty). Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie małymi porcjami wlewamy zrobiony wywar z kostek rosołowych. Przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż nam się ugotuje ryż. Od czasu do czasu wlewamy wywar, ponieważ risotto nie powinno być suche. Kiedy ryż będzie już gotowy, dodajemy odsączoną kukurydzę, orzeszki i ser. Danie podajemy gorące.

Kasia i Tomek