Sałatka z kurczaka bez awokado

Pyszna sałatka, która może być podana zarówno jako danie główne, zwykły zapychacz lub zjedzona na drugie śniadanie w pracy (żeby nam się milej zrobiło na duszy). W oryginalnym przepisie było jeszcze awokado, za którym nie przepadamy… .

Do zrobienia sałatki potrzebne są następujące składniki:

  • – mix sałat w woreczku (wbrew pozorom- całkiem zdrowe)
  • – parę listków sałaty karbowanej
  • – kilkanaście pomidorków cherry
  • – mała czerwona cebula
  • – 2 ząbki czosnku
  • – 1 łyżka octu balsamicznego
  • – 2 łyżki płynnego miodu
  • – 2 łyżki francuskiej musztardy (z kuleczkami)
  • – ciut oliwy z oliwek
  • – 3 piersi z kurczaka
  • – 2 wędzone ćwiartki kurczaka
  • – sól, pieprz
  • – kolorowe zioła do sałatek z płatkami nagietka i lawendy  (Kamis Specialite)

Na oliwie z oliwek podsmażamy rozdziabdziany czosnek i jak tylko się zarumieni, dodajemy pokrojonego w cieniutkie paseczki surowego kurczaka. Pieprzymy, solimy i dodajemy kolorowe ziółka. Do podsmażonego mięsa dodajemy miód, musztardę i ocet. Kiedy kurczak się usmaży, do patelni wrzucamy małe kawałeczki wędzonego ptactwa. Wszystko smażymy na małym ogniu, co by się nam nie zjarało.

W trakcie smażenia, produkujemy zieleninę:

Żeby się wszystko wygodnie mieszało, całe zielsko wrzucamy do dużej brytfanki. Dodajemy pokrojone pomidorki cherry i czerwoną cebulkę. Delikatnie solimy, pieprzymy i oprószamy wszystko kolorowymi ziółkami. Gotowe mięso odsączamy i dodajemy do sałatki. Wszystko mieszamy delikatnie rękoma żeby się za bardzo nie sprasowało i podajemy naszym gościom. Pychota!

Przepis (lekko zmodyfikowany) pochodzi z książki „Szybko, zdrowo, smacznie„.

Kasia