Szarlotka z lodami i bitą śmietaną

Nie zawsze możemy wpaść do Magdy Gessler na cudowny deserek albo do warszawskiej kawiarenki Bliklego na wspaniałe pączki z różanym nadzieniem. Ale zawsze możemy sprawić, żeby poczuć się tak jak  w najlepszej cukierni, w której serwują najwspanialsze delicje.

Oto przepis na najzwyklejszą pod słońcem szarlotkę, która z pewnymi dodatkami może zmienić się w najdoskonalszy deser, którego nie powstydziłaby się ani Magda Gessler ani sam mistrz Blikle.

 

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 i 3/4 szklanki mąki,
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 kostka margaryny np. Kasi,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 litrowe słoiki jabłek próżonych (domowych lub kupionych w postaci masy szarlotkowej),
  • cynamon

 

Przepis:

-jajka ucieramy z cukrem,

-dodajemy margarynę,

-wsypujemy proszek wymieszany z mąką (miksujemy),

-utarte w ten sposób ciasto dzielimy na dwie równe części,

-typową blaszkę na ciasto wyścielamy papierem do pieczenia, na który wykładamy połowę porcji ciasta (aby ciasto łatwiej się nam rozprowadzało nakładamy je łyżką, którą zanurzamy w zimnej wodzie),

-na warstwę ciasta wykładamy jabłkową masę szarlotkową, którą posypujemy cynamonem,

-jabłka przykrywamy kolejną warstwą ciasta.

 

-Tak przygotowaną szarlotkę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 1 godziny na złoty kolor. Pod koniec pieczenia temperaturę możemy nieco zmniejszyć.

-W międzyczasie przygotowujemy lody (najlepiej waniliowe) i bitą śmietanę.

-Nieco przestudzoną, złocistą szarlotkę podajemy z gałką lodów i „kleksem” bitej śmietany ozdobionym np. wisienką.

 

Jestem pewna, że serwując taki deser możemy liczyć na to, że drzwi naszej domowej kawiarenki nie będą się chciały zamykać……

 

Szarlotka