Burrito

Wczoraj była kuchnia chińska, dziś czas na meksykańską… (Ale mi się powodzi odkąd Tomek wyjechał, hihi:-)

Składniki na jedną porcję:

  • 2 tortille
  • 100 g mielonego mięsa
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 3 łyżki czerwonej fasoli, również z puszki
  • pół puszki obranych pomidorów
  • 1/4 żółtej papryki
  • połowa małej czerwonej cebulki
  • przyprawy: czerwona papryka, chili con carne, chili pieprz cayenne
  • 50 g sera cheddar
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Na niewielkiej ilości oliwy smażymy mielone mięso, cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę. Przyprawiamy i smażymy przez kilka minut. Do usmażonego mięsa dodajemy pomidory a następnie opłukaną fasolkę i kukurydzę. Gotową mieszankę kładziemy na tortillach i zawijamy w rulonik. Sypiemy żółtym serem i zapiekamy przez kilka minut w piekarniku.

Co prawda przygotowałam sobie 2 tortille, ale wpałaszowałam tylko jedną, bo była strasznie syta. Ta niezjedzona będzie na jutro…

<Przepis odrobinę zmieniony pochodzi z Kwestii Smaku>

Kasia