Sajgonki z krewetkami

Mąż wyjechał na tydzień a ja nie mam co robić, więc z nudów bałaganię troszkę w kuchni…..

Dziś zamarzyła mi się podróż kulinarna do Azji….

Z całą pewnością stwierdzam, że wyszło mi jedno z pyszniejszych dań jakie sama zrobiłam:-)

Składniki na danie dla singla:

  • papier ryżowy (4 płaty)
  • sos sojowy
  • 100 g mrożonych małych krewetek
  • 3 duże łyżki mrożonego groszku
  • 40 gr cienkiego chińskiego makaronu
  • sos do sajgonek Tao Tao
  • świeża bazylia i mięta
  • sól, pieprz

Mrożone krewetki wrzucamy do wrzątku z odrobiną sosu sojowego. Gotujemy parę minut, aż krewetki zmiękną.

W osobnym garneczku gotujemy groszek.

Ugotowane krewetki dajemy do miseczki i zalewamy sosem sojowym.

Makaron chiński zalewamy wrzątkiem.

Na patelnię wlewamy ciepłą wodę i moczymy w niej 1 płat papieru. Namoczony płat odkładamy na suchą ściereczkę.

Na dolną część papieru kładziemy kilka krewetek, trochę groszku, porcję ziółek i pieprz. Zawijamy sajgonkę- tj. 1/3 papieru zwijamy w rulonik, a następnie prawą i lewą krawędź zagniatamy do wewnątrz i rolujemy dalej. Odkładamy gotową sajgonkę i zabieramy się za następne.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, i smażymy przez chwilę sajgonki. Odsączamy nadmiar tłuszczu z sajgonek ręcznikiem kuchennym i podajemy z sosem do sajgonek Tao Tao.

Sajgonki smakują równie dobrze (a przy okazji są zdrowsze) kiedy je zjemy bez żadnego podsmażania.

好吃 (smacznego!)

Kasia