Tagliatelle z kozim serem i orzechami laskowymi

Danie błyskawiczne w przygotowaniu, smaczne i całkiem zdrowe:-)

Składniki na 2 lub 3 porcje (w zależności od tego ilu jest głodomorów przy stole):

  • 300 gr makaronu tagliatelle (najlepszy szpinakowy)
  • 90 ml chudego mleka
  • 150 gr koziego sera
  • 150 gr zielonego sera pesto
  • 2 łyżeczki estragonu (świeżego lub z torebki)
  • szczypiorek
  • 2 garści posiekanych orzechów laskowych
  • sól, pieprz

Wrzucamy makaron do wrzątku i gotujemy go tak, aby był al dente. W innym garnuszku podgrzewamy mleko i dodajemu do niego ser (starty na drobnych oczkach lub pocięty na bardzo drobne kawałeczki). Ser po chwili rozpuści się i nie możemy dopuścić aby nam się zbrylował, bo wtedy klapa totalna! Czyli cały czas mieszamy… Dodajemy estragon i pocięty na drobno szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Mieszamy ugotowany makaron z sosem i posypujemy orzechami laskowymi. Pychota!

Przepis pochodzi z książki „Szybko, zdrowo, smacznie„.

Kasia