Spaghetti z cieciorką, szpinakiem i pikantnym sosem pomidorowym

Jest to bardzo pożywne danie i wystarczy niewielka porcja, żeby się porządnie najeść i nie być już głodnym… aż do wieczora:-) A ponieważ z podanych składników wyjdą aż 4 porcje, zawsze można wieczorkiem odgrzać sobie resztkę na patelni i na nowo się nim delektować!

Danie jest lekko pikantne i idealnie pasuje do niego góra parmezanu…

Składniki na 4 porcje:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 posiekana cebula
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • 400 g posiekanych pomidorów z puszki
  • 350 g spaghetti z górnej półki:-)
  • 480 g cieciorki z puszki, opłukanej i odsączonej (czyli 2 puszki)
  • 2 łyżeczki słodkiego sosu chili Vifon lub odrobina Tabasco
  • 120 g listków młodego szpinaku
  • 2 garści (albo i więcej) startego parmezanu
  • natka pietruszki do przybrania
  • sól, pieprz, łyżeczka chili pieprz cayenne
  • w oryginalnym przepisie była dodana jeszcze łodyga selera naciowego, ale my go sobie odpuściliśmy, bo za nim nie przepadamy.

W woku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy zmiażdżony ząbek czosnku z pokrojoną cebulą (i tu się przydało nasze genialne urządzenie, które kupiliśmy ostatnio w IKEA- siekacz do cebuli. I łzy w oku już się nie kręcą:-). Smażymy na średnim ogniu przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie.

W drugim garnku gotujemy spaghetti, aż będzie al dente.

Do cebuli dodajemy pokrojone pomidory wraz z sokiem i gotujemy przez ok. 15 minut do momentu, aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy odsączoną i umytą cieciorkę, sos chili i liście szpinaku. Co chwilę mieszamy, dopóki szpinak nam zwiędnie. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ugotowane spaghetti kładziemy na talerz i polewamy sosem. Na wierzch sypiemy parmezan i pietruszkę.

Smacznego!!

-przepis pochodzi z książki Reader’s Digest „Szybko, zdrowo, smacznie„-

Kasia i Tomek