Tort Milka Lila Stars

Z okazji urodzin mojej Nigelli, postanowiłem (tzn. zostało mi to nakazane :)) zrobić własnego torta.

Oto mój tort Milka Lila Stars:

Do stworzenia tego dzieła potrzebujemy:

  • biszkopty na torta (można oczywiście przygotować własne, ja wybrałem kupne czekoladowe)
  • 3 kieliszki likieru Amaretto
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • krem tiramisu (chemiczny bo szybciej)
  • krem śmietankowy (jak wyżej)
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • opakowanie Milka Lila Stars Maxis (orzechy w czekoladzie)

Rozdzielamy biszkopty na trzy części i smarujemy składnikami:

Dolna warstwa została posmarowana dżemem a następnie kremem tiramisu.

Warstwa środkowa została polana dwoma kieliszkami likieru, a następnie posmarowana resztą kremu tiramisu, i zostały na nią rozsypane zmielone 27 kulek (bo to w końcu 27 urodziny!) Milka Lila Stars. Do ich zmielenia użyłem miksera.

Warstwa górna została pokropiona jednym kieliszkiem likieru, a następnie wszystkie trzy warstwy zostały ułożone jedna na drugiej.

Na górę oraz boki tortu rozsmarowany został krem śmietankowy a całość posypana startą gorzką czekoladą.

Nie był to może najpiękniejszy tort jaki widziałem, ale smakował wyśmienicie!

                                                                                                  Tomek