Hiszpańskie nóżki

Odkąd pamiętam zawsze uwielbiałam oglądać programy Nigelli aby potem, z taką samą energią i radością w oczach, improwizować w naszej kuchni.

W jednym z ostatnich odcinków „Kuchni Nigelli” wyczaiłam hiszpańskie udka z chorizo.

A ponieważ zbliżała się leniwa sobota, stwierdziłam, że nadszedł idealny moment, aby na chwilę przenieść się do słonecznej Hiszpanii…

Zmieniłam nieco sposób przygotowania dania, ale wszystko wyszło tak, jak sobie zaplanowałam. Słodycz soczystej pomarańczy unosiła się w powietrzu, a delikatne chorizo dosłownie rozpływało się w ustach…

Składniki:

  • 10 nóżek z kurczaka
  • 90 g chorizo pokrojonej w kostkę
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, chili con carne, tymianek
  • oliwa z oliwek
  • kilka ziemniaków

Nóżki oblałam delikatnie oliwą i wrzuciłam do worka. Dosypałam również przyprawy, pokrojone ząbki czosnku i chorizo. Zostawiłam na całą noc w lodówce, żeby się wszystko przegryzło.

Następnego dnia kurczaka wrzuciłam do rękawa do pieczenia i posypałam go startą skórką z pomarańczy. Dzięki temu mięso nabrało orzeźwiającego smaku i aromatu.

Nóżki wstawiłam na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni.

W międzyczasie ugotowałam ziemniaki, które przy podaniu polałam sosem z kurczaka.

Delicioso!!

Kasia