Młoda kapusta z pomidorami

Długo chodziła mi po głowie…

Myślałam o niej często…

 

Do momentu, aż zobaczyłam jej cudne zdjęcie.

Postanowiłam ją zrobić.

Natychmiast.

I zjeść.

 

Młodą kapustę z pomidorami.

 

(Przepis pochodzi z Rogalika)

 

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • 2 pomidory
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki octu winnego (i właśnie po to kupiliśmy całą butelkę)
  • suszony koperek (miał być świeży, ale Tomek zapomniał go kupić)

 

Kapusta wyszła rewelacyjnie, ale wieczorem stwierdziliśmy, że porcja, którą przygotowaliśmy powinna być przeznaczona tylko na jedną osobę (kapusta była bowiem malutka) i trochę nam w brzuchach burczało… – no ale przecież, od czego są wieczorne zapychacze?;p

Z kapusty odrywamy zewnętrzne liście i tniemy ją na cienkie paseczki. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Kiedy kapusta się zagotuje, należy ją odcedzić. W woku szklimy na masełku pokrojoną cebulę, a następnie wrzucamy: pomidory pokrojone w kostkę, kapustę, suszony koperek, i to wszystko dusimy przez około 15 minut (aż kapusta zmięknie). Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec duszenia dolewamy 2 łyżeczki octu winnego.

 

Kapustę podajemy ze świeżym pieczywem.

Kasia