Omlet Julli Child

Ostatnio przeglądałam książkę Julii Child „Mastering the Art of French Cooking” i stwierdziłam, że już czas najwyższy zabrać się za ta kulinarną biblię. Omlet wydawał się dość prosty w przygotowaniu i idealnie pasował do świeżych kajzerek podpieczonych w tosterze.

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżka masła
  • plaster żółtego sera

 

 

Jajka, sól i pieprz roztrzepać porządnie mikserem lub trzepaczką ( tj. mieszać przez ok. 20- 30 sekund).  Na rozgrzaną patelnię dać łyżkę masła, i kiedy pojawią się bąbelki, wlać masę jajeczną. Kiedy omlet zacznie się ścinać, należy odrobinę podnieść patelnię i rytmicznym ruchem (od siebie i do siebie) poruszać patelnią- dość komicznie to wygląda. Ma to na celu ‘samozawinięcie się’ omleta. Jeśli się nie udaje, można sobie dopomóc drewnianą łyżką.  Kiedy omlet jest już prawie gotowy, kładziemy na niego ser i na chwilę przykrywamy pokrywką. Ser się wówczas roztopi. Gotowy omlet zrzucamy na talerz.

buon appetito!

Kasia