Pizza z niebieskim serem

Do tej pory pamiętam jej smak. Pierwszej w moim życiu prawdziwej włoskiej pizzy.

 

Razem z rodzicami pojechaliśmy do Włoch i zwiedzaliśmy Krzywą Wieżę w Pizie. Poszliśmy do wytwornej restauracji, siedzieliśmy przy pięknie udekorowanych stołach, obsługiwali nas sami uśmiechnięci kelnerzy, kiedy to na stół wjechała ona- prawdziwa włoska pizza na przepysznym, cieńkim cieście… Jadłam i jadłam, a oczy mi się świeciły…

 

Po latach, kiedy wspomniałam mojej mamie o tej historii, okazało się, że ja- jako dziecko zupełnie inaczej to wszystko widziałam niż moi rodzice. Ponoć wcale nie było tam tak pięknie, bo restauracja była jakaś taka byle jaka, a i jedzenie pozostawiało wiele do życzenia.. Jedyną rzeczą, która była wówczas godna zapamiętania było… widok na wieżę…

 

Przepis na ciasto do pizzy, która jest 100 razy lepsza od prawdziwej włoskiej pizzy, dostaliśmy od babci Tomka.

 

Składniki dodaliśmy wg własnego uznania.

 

Składniki na spód:

  • ćwiartka kostki drożdży
  • szczypta cukru
  • odrobina ciepłej wody (nie wrzątek!!!)
  • łyżka mąki

 

Wszystkie powyższe składniki rozcieramy ze sobą w miseczce i odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej pół godziny.

 

  • 35dkg przesianej mąki ( u nas mąka na pizzę włoską typ 500)
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Podane suche składniki mieszamy ze sobą łyżką, a następnie dodajemy do nich to, co nam wyrosło z drożdży. Ciasto porządnie zagniatamy, dolewając  trochę ciepłej wody, i przykryte szmatką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

 

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem.

 

Podana ilość ciasta wystarczy dla 4 osób. Pizzę można zrobić na blaszce do pieczenia, my jednak wybraliśmy wersję okrągłą- ciasto rozłożyliśmy na spodach 3 tortownic.

 

Tortownicę smarujemy smalcem (odradzam olej, bo ciasto będzie się przesuwać) i rozkładamy ciasto tak cieńko, jak to tylko możliwe.

 

I teraz uruchamiamy wodze wyobraźni…

 

My na naszą pizzę daliśmy:

 

  • prawie całą mini puszeczkę koncentratu pomidorowego (posmarowaliśmy nim ciasto)
  • 2 udka wędzonego kurczaka
  • kostkę niebieskiego sera ‚Blue Cheese’
  • dużo startego żółtego sera
  • ser feta
  • ugotowane różyczki z brokułów
  • kilka usmażonych pieczarek z cebulą
  • paseczki szynki
  • kukurydzę z puszki
  • 2 ugotowane jajka w plasterkach
  • przyprawę do pizzy, sól, pieprz

 

Pizzę należy piec minimum 15 minut (aż spód się zarumieni).

 

Pisząc ten przepis… zgłodniałam…i nabrałam ochoty na kolejną pizzę…

 

Kasia