Rolada truskawkowa

Idealny deser dla zapracowanych nauczycieli przed końcem roku szkolnego.

Roladę robi się szybko i bezboleśnie, i nawet kuchnia nie przypomina krajobrazu po bitwie jak to nieraz bywa:-)

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 łyżek mąki poznańskiej
  • 5 łyżek cukru
  • 5 jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ubijamy pianę z białek, a następnie stopniowo dodajemy: cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Gotową masę wylewamy na formę od piekarnika (tą, na którą kładzie się blaszki z ciastem) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez ok. 30 minut w temp. 170 stopni z termoobiegiem.

Upieczony biszkopt zsuwamy z blachy i nawijamy na szmatkę, tak, aby nadać ciastu odpowiednią formę. Odstawiamy tak zawinięty biszkopt na 20 minut.

 

W między czasie robimy nadzienie rolady:

 

Składniki na nadzienie:

  • pół kilograma truskawek
  • stężona truskawkowa galaretka
  • śmietana kremówka 30 %
  • 3 łyżki cukru (lub więcej w zależności od słodkości naszych truskawek)

Ubitą śmietanę łączymy z drobno pokrojonymi kawałkami truskawek i z galaretką. Wszystko mieszamy i dosładzamy do smaku. Ja dodałam 3 łyżki cukru.

Truskawkową masę wykładamy na biszkopt, po czym znowu zawijamy (przy okazji nam nieco nadzienia wypłynie:-) w rulonik, owijamy sreberkiem i wkłądamy na godzinkę lub dwie do lodówki.

Można podawać z bitą śmietaną, lodami lub wiórkami czekolady.

 

p.s. Dzięki Dorotko za kolejny super przepis!!!!

 

Kasia