Sezamowe kąski

Pierwszy dzień wakacji. Mój ulubiony dzień w roku. Nie ma lepszego i piękniejszego dnia! Trzeba to było jakoś uczcić, więc na stół wjechały smakowite kurczaczkowe kąski w sezamie. Do zimnego piwa. Albo i dwóch:-)

 

Składniki:

  • filety z piersi kurczaka
  • ziarna sezamu
  • sos sojowy
  • sól, pieprz
  • olej
  • opcjonalnie: sos chili

 

 

Kurczaka myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Zalewamy sosem sojowym i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Następnie, kawałki obtaczamy w sezamie i smażymy na patelni. Pieprzymy i solimy. Należy pamiętać o tym, aby kurczaczki nie stykały się ze sobą. Po usmażeniu kąski układamy na ręczniku kuchennym, aby odciągnąć nadmiar oleju.

 

Kurczaczki smakują najlepiej na drugi dzień. Są pyszne zarówno na ciepło (odgrzane w mikrofali) jak i na zimno. Podawać je z sosem musztardowym lub keczupem.

 

*Wersja pikantna: kąski zamarynować w sosie sojowym z odrobiną sosu chili.

-jest to przepis naszej koleżanki, Agaty-

 

Kasia