Gulaszowa

Dziś nastąpiło ochłodzenie atmosfery. Powiedziałabym wręcz, że powiało chłodem… .

Prawdziwa złota jesień tuż tuż.

Najlepszym sposobem na rozgrzanie i poprawę nastroju w te zimne dni są między innymi zupy. Szczególnie takie gęste i gorące… Wspaniałym rozwiązaniem może być właśnie  pikantna zupa gulaszowa.

Składniki:

  • 400 gr mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 150 g ziemniaków
  • 100 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • pół litra soku pomidorowego
  • 300 ml bulionu
  • 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
  • odrobina: czerwonej papryki (można więcej jeśli lubicie na ostro:-), kminku, majeranku
  • szczypta soli

Cebulę kroimy w krążki i wyciskamy ząbki czosnku. Obrane ziemniaki kroimy w plasterki, marchewki w kostkę, a pieczarki na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso mielone. Po kilku minutach smażenia, odlewamy nadmiar tłuszczu. Wrzucamy warzywa i smażymy wszystko na małym ogniu przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie, dodajemy przecier pomidorowy, sok, bulion oraz przyprawy. Od tego momentu danie należy gotować pod przykryciem przez około 40 minut.

Przepis pochodzi z czasopisma Weranda Country nr 6/2011

Szarlotka