Upierdliwe racuchy

-„Mamo… kiedy w końcu dasz mi przepis na racuszki z jabłkami???”

-„Mamo, mogłabyś mi wysłać mejlem ten przepis?”

-„Mamuś, no…..”

-„Jeżeli nam go nie wyślesz w najbliższym czasie, redakcja Dupy poleci Ci po premii!!!”

I tak od paru miesięcy….

A przepis na racuchy jest prosty jak budowa cepa!:

  • 1 jajko
  • 2 szklanki mleka
  • ok. 2,5 szklanki wody
  • 80 dkg mąki
  • szczypta soli

Podane składniki należy wymieszać mikserem, tak aby konsystencją przypominały gęstą śmietanę.

Ponadto, potrzebujemy jeszcze:

  • olej
  • cukier puder
  • jabłka

Obrane jabłka (bez komór nasiennych) należy pokroić w grube półcentymetrowe plastry.

Na patelni rozgrzać olej i układać zamoczone w cieście jabłka, tak aby się nie stykały ze sobą. Patelnię można przykryć specjalnym sitkiem, bo będzie bardzo tłuszcz bryzgał i okicha całą kuchnię:-/

Każde jabłuszko smażymy na złoty kolor i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Szarlotka