Makaron z sosem z dwóch serów

Makaron z sosem z dwóch serów robi się dosłownie w kilka minut, a najdłużej trwa delektowanie się nim i … mycie garów. Ale to przecież można zrobić później….:-))

Składniki należy sobie dopasować „na oko”:

  • makaron świderki
  • mrożony groszek
  • starty parmezan
  • ser ricotta pokrojony na kawałki
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia do dekoracji
  • sól, pieprz

Makaron wrzucić do garnka i ugotować wg instrukcji na opakowaniu.

W małym garnuszku ugotować mrożony groszek.

W malakserze zmiksować ze sobą: parmezan, ricottę, oliwę, sól i pieprz. Sos będzie dość gęsty, więc należy dolać do niego wodę z ugotowanego makaronu.

Makaron odcedzić, wrzucić do miseczki. Polać sosem, posypać groszkiem. Udekorować bazylią.

Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki kucharskiej „Szybko, zdrowo, smacznie w 30 minut lub mniej”

Kasia