Miętowa czekolada na zimno

 

Wiem, wiem…jak tak dalej pójdzie to będą mnie ciężarówką do pracy wozili, ale cóż mogę poradzić, że tak bardzo lubię czekoladę:-) hihi

 

Oto przepis na 2 porcje miętowej czekolady:

 

Składniki:

  • 100 ml mleka 2%
  • 45 ml śmietanki 30% + 100 ml do ubicia
  • 100 g miętowej, nadziewanej czekolady
  • pół łyżeczki kakao
  • kilka kropel ekstraktu miętowego
  • parę listków mięty
  • łyżeczka cukru waniliowego

Do miski wlewamy mleko, 45 ml śmietanki, pokrojoną na drobno czekoladę, kakao, ekstrakt miętowy oraz pokrojone listki mięty. Miskę ustawiamy na garnku z wodą. Całość podgrzewamy (nie zagotowujemy!). Gotową płynną masę odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy na parę godzin do lodówki.

(…)

Chwilę przed podaniem ubijamy na sztywno śmietanę wraz z cukrem waniliowym.

Czekoladę wlewamy do pucharków i dekorujemy bitą śmietaną. Pełen odjazd!!!;p

 

p.s. Ten deser był przygotowany z myślą o podaniu go na gorąco (jako typowa czekolada na gorąco). Owszem, był pyszny, ale na szczęście jedna z porcji przeżyła do następnego dnia i zaserwowałam ją na zimno.

I to był strzał w dziesiątkę!!!!

 

Kasia