Curd z owoców leśnych

 

Kiedy tylko zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że jak najszybciej muszę zrobić to cudo.

I nie myliłam się.

Wyszło cudo!

Pasuje zarówno do naleśników i bułeczek jak i do lodów.

Składniki:

  • 1,5 szklanki owoców leśnych ( u mnie mrożone: maliny, wiśnie, borówki, jeżyny)
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 rozmącone jajka
  • 3 łyżki niesolonego masła

Owoce należy zagotować z odrobiną wody na wolnym ogniu (do momentu aż się rozdziabdziają:). Zajęło mi to ok. 20 minut.

Ugotowane owoce przetrzeć przez sitko i wlać do garnka.

Dodać do nich cukier, jajka i masło.

Podgotować na małym ogniu cały czas mieszając.

Wlać do słoiczka i odstawić do ostygnięcia.

Kasia