Sałatka gyros

Dziś przepis na sałatkę, od której dupa raczej nam nie wybuchnie;p

Składniki:

  • średniej wielkości kapusta pekińska
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka (lub dwie podwójne:-)
  • odsączona puszka kukurydzy
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki keczupu
  • 3 łyżki majonezu
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • przyprawa do gyrosa KAMIS
  • oliwa lub olej

Kurczaka kroimy na kawałki i smażymy wraz z solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Usmażone mięso odstawiamy do ostygnięcia.

Kapustę szatkujemy, a kukurydzę odsączamy z zalewy. Ogórki kroimy w drobną kostkę.

Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki w razie potrzeby.

Aby przygotować sos, należy połączyć ze sobą: majonez, keczup, jogurt naturalny oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodać pół łyżeczki przyprawy do gyrosa, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Do miski wrzucamy wszystkie składniki i starannie mieszamy.

Odstawiamy na godzinę do lodówki, co by się sałatka nieco przegryzła.

Przepis ten dostałam parę lat temu od mojej kuzynki- Agnieszki K.

Przed chwilą dowiedziałam się, że poszczególne produkty mają być układane WARSTWOWO!!!! A ja całe życie robiłam z nich misz masz…

A zatem:

Na dno kładziemy kurczaka, potem ogórka, kukurydzę, sos, a na końcu pekińską…

Teraz z pewnością wyjdzie o niebo lepsza!!!!

Kasia