Makaron z gorgonzolą i orzechami włoskimi

W końcu nadszedł długi weekend. W tym roku niesamowicie długi weekend. Całe 9 dni wolnego! Nareszcie można spokojnie zająć się pisaniem i nadrabianiem blogowych zaległości. Znalazł się też czas na kulinarne warsztaty oraz na małe wycieczki. Wczoraj wybraliśmy się ‚za granicę’;p Zwiedziliśmy Kromlau oraz Cottbus. Jechaliśmy tam bez konkretnego planu. Ot, chcieliśmy sobie gdzieś połazić. Rok temu byliśmy w parku Mużakowskim i bardzo chcieliśmy wrócić w tamte rejony. Byliśmy bardzo zadowoleni z wyjazdu i już planujemy kolejny mini wyjazd. Może w czwartek? (zdjęcia oraz opis wyjazdu pojawią się wkrótce na drugim blogu)

Wracając do blogowych zaległości…

To danie zrobiłam już jakiś czas temu. Wyszło bardzo dobre, z mega aromatycznym sosem. (Tylko chyba wlałam za dużo wina:-)

Składniki na 2 dania:

  • makaron orkiszowy ze szpinakiem (kupiłam go tutaj)
  • 100 ml śmietanki 30%
  • niewielki kawałek gorgonzoli
  • 100ml białego wina (na drugi raz dodam nieco mniej:-)
  • garść orzechów włoskich
  • garść świeżej rukoli
  • olej z pestek winogron
  • sól ziołowa
  • pieprz

Makaron wraz z odrobiną soli ziołowej i kroplą oleju gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. (Ma być al dente).

Orzechy prażymy na patelni.

W międzyczasie robimy sos:

W kąpieli wodnej  podgrzewamy śmietankę. Dodajemy do niej pokruszoną gorgonzolę oraz wino. Mieszamy kwerlaczkiem dopóki całkowicie nie rozpuści się ser.

Makaron odsączamy i polewamy przygotowanym sosem. Dodajemy uprażone orzechy laskowe oraz rukolę.

Danie doprawiamy pieprzem.

 

/Źródło przepisu: czasopismo „Moje gotowanie” maj 2012/

Kasia