Ziołowe ogórki małosolne

 

Składniki (nie podaję dokładnych ilości, bo to zależy od Waszego apetytu i rozmiarów słoika:-)

  • ogórki gruntowe
  • ząbki czosnku
  • koperek
  • sól
  • opcjonalnie: estragon, tymianek

Do wyczyszczonych pięknie ładnie słoików wkładamy umyte ogórki. Dodajemy pokrojne ząbki czosnku, wkładamy koperek oraz ewentualnie- zioła.

Gotujemy wodę, dosypujemy sól. (Woda ma być dość słonawa).

Wrzątkiem zalewamy ogórki, słoiki zakręcamy i odwracamy do góry nogami. Kładziemy je na wszelki wypadek na ściereczkę i odstawiamy na 2 dni. (Nie należy ich chować do lodówki!) Po tym czasie możemy się nimi delektować!

Najczęściej pochłaniamy te ogórki na kanapace, w towarzystwie jakiejś wędliny i jajka.

P.S. Na wersję z tymiankiem musaiłam czekać dzień dłużej. Wyszły mniej słone od tych z estragonem, ale równie pyszne! I chyba nawet smak miały ciekawszy:-))

Kasia