Kurczak w karmelu z trawą cytrynową

Zakochałam się.

W tym daniu.

Ja wiem, że to tylko kurczak….

Ale za to jaki!!!!

Słodki, aromatyczny, mięciutki, pikantny, kwaskowaty, delikatny… .

Kurczak w karmelu…

Och…:-)

 

To danie nauczyłam się robić na warsztatach kulinarnych. Oprócz składników, które były podane w przepisie, dodałam jeszcze trawę cytrynową i liście limonki kaffir.

Niebie w gębie!!!

Kurczak jest tak pyszny, że robiłam je dziś po raz kolejny (czyli…jadłam go dzisiaj po raz trzeci z rzędu:-)… Za każdym razem wyszedł idealnie!

 

Składniki:

  • 6 łyżek wody
  • 6 łyżek białego cukru
  • 6 łyżek sosu sojowego (proponuję odmierzyć go i wlać sobie do miseczki)
  • kawałek świeżego imbiru (nie musimy go obierać)
  • 2 szczypty suszonych nasionek chili
  • 2 ząbki czosnku
  • trawa cytrynowa
  • 2 suszone liście limonki kaffir
  • szczypta soli
  • 2 piersi z kurczaka
  • makaron ryżowy

Przygotowanie karmelu:

Na patelnię wlewamy wodę i dodajemy cukier. Podgrzewamy na dość dużym ogniu, do momentu, aż nam się pojawi karmel (cukier zacznie wówczas brązowieć). Przez cały proces tworzenia karmelu NIE MIESZAMY GO!!!!!!

Do karmelu wlewamy sos sojowy ( i ewentualnie trochę wody jeśli zrobi się nam zbyt gęsty karmel) oraz pokrojone na niewielkie kawałki imbir i czosnek. Dodajemy nasionka chili, rozgniecioną trawę cytrynową i liście limonki. Solimy. Podgrzewamy przez chwilę.

Piersi z kurczaka należy rozkroić na płaty- z jednego wyjdą wam 3.

Mięso wrzucamy do sosu. I czekamy, aż nam się mięso usmaży. Potrwa to dosłownie chwilkę.

W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy wg. instrukcji podanej na opakowaniu.

Kasia