Cukier cynamonowy

Parę dni temu zobaczyłam na półce w sklepie pewien cukier… cukier puder z dodatkiem kakao…

Ludzie naprawdę to kupują???

Czy to naprawdę tak ciężko połączyć coś z czymś żeby wyszło i taniej i zdrowiej?

Eh, no ja rozumiem…oszczędność czasu i te sprawy…

No ale kurdele, bez przesady!

Cukier kakaowy?

Heloł??

 

 

Przypomniało mi się wówczas, że swojego czasu zrobiłam cukier cynamonowy, ale przepis wydał mi się zbyt banalny, żeby go publikować na blogu.

Cóż, nadeszła ta chwila kiedy zrozumiałam, że trzeba go tu umieścić:-)

Taki cukier można zastosować do wielu deserów, w tym m.in. do szarlotki.

Żeby go zrobić wystarczy połączyć zwykły biały cukier z cynamonem i zblendować na delikatny proszek.

I to tyle!

 

 

P.S. Jakiś czas temu uświadomiłam sobie, jak wielki błąd robiłam- posiadając blender, kupowałam ‚cukier drobny do wypieków’. No jaka ja durna byłam! Płaciłam dodatkowo kasę, żeby mi ktoś ten cukier zmielił!! Eh;-p/ Na szczęście w porę się obudziłam i teraz kupuję zwykły cukier i sobie go proszkuję…:-)

Pożeraczka poszła o krok dalej, produkując cukier anyżowy. Dodaje go często do różnych deserów, w tym do ciasteczek imbirowo-miodowych.

Polecam także domowy cukier waniliowy, którego nie da się porównać z tym badziewiem sprzedawanym pod nazwą ‚cukier waNILInowy’.

Ku pokrzepieniu dodam jedynie, że na szczęście coraz więcje osób jest świadomych tego, co kupuje i nie daje się nabierać na przeróżne sztuczki producentów!

Tak 3mać!!!

Kasia