Masło czosnkowe

Jakiś czas temu wymyśliłam sobie, że zrobię masło… Takie zwykłe, domowe masełko. Wiedziałam (no i to raczej odkrycie nie było:-), że masło powstaje ze śmietany. Kupiłam więc śmietanę 30% (300ml), wlałam ją do miksera i ubijałam i ubijałam. Całe szczęście, że nie musiałam tego robić ręcznie! Hihi!

Najpierw zrobiła mi się bita śmietana. Ubijałam dalej… aż tu nagle zaczęła pojawiać się woda… Spróbowałam..hm… nie przypominało już w smaku śmietany… No i znowu zaczęłam miksować… . Aż tu nagle….: Tomek! Tomek! Wyszło mi masło!!!! Zrobiłam masło!!!!!!! (cieszyłam się jak dziecko:-)

No ale może po kolei…:

W momencie gdy zaczęła się pojawiać woda (czyli maślanka) ubijałam dalej, do czasu gdy powstały grudki masła. Maślanki było już naprawdę sporo, więc wyciągnęłam bryłki i umieściłam w niewielkim sitku. Odcisnęłam nadmiar wody, a następnie dodałam przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Masło z czosnkiem wymieszałam drewnianą łyżką i ręcznie uformowałam kulkę.

Masło włożyłam do lodówki.

Proponuję posmarować nim kromkę świeżo upieczonego chleba, dodać pomidorka i odrobinę pieprzu…

Oczywiście zamiast czosnku można dać: koperek, pietruszkę lub szczypiorek. Ogranicza was tylko własna wyobraźnia!

Kasia