Bezowe kanapki

/przepis w ramach testowania piekarnika/

Jest już 10ta. Jestem na nogach od godziny, a w zasadzie na tyłku, bo siedzę przed kompem- taka moja tradycja;p, a mój Tomek w dalszym ciągu chrapie. Siedział chłop do późna i grał w Batmana…;p

Wstawiam właśnie przepis o pysznych bezikach z bólem, ponieważ w domu jak zwykle-nie-ma-nic-słodkiego;-/  A przydałoby się małe co nieco do kawki…. . Jedno jajko mam, ale dla tak małej ilości białka nie chce mi się w kuchni bałaganić, hihi.

Te kanapki zrobiłam parę dni temu i zniknęły w niewyjaśnionych okolicznościach jeszcze tego samego dnia… I nikt się nie przyznał, kto je zeżarł!;p

Zamiast porzeczek, bezy możecie udekorować malinami, borówkami amerykańskimi lub jagodami.

A w jaki sposób przygotowuje się te pyszności, znajdziecie tutaj i tu:

Składniki:

  • 300g cukru
  • szczypta soli
  • 5 białek
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 250ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • pół szklanki czerwonych porzeczek

Cukier zmiksuj w blenderze, aby otrzymać jak najmniejsze kryształki.

Oddziel białka od żółtek.

Do białek dodaj szczyptę soli. Białka ubij na sztywno z solą. Do ubitych białek dodaj skrobię ziemniaczaną oraz cukier. (Cukier dodawaj stopniowo, cały czas miksując).

Na blaszkę z piekarnika połóż papier do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Do rękawa cukierniczego nałóż 2 łyżki masy cukrowej i wyciskaj nieduże kółka na papier. (Proponuję użyć końcówkę-gwiazdkę).

Zanim włożysz bezy do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Bezy piecz 10 minut, następnie zmniejsz temp. do 130. Piecz kolejne 5 minut, ponownie zmniejsz do 100 stopni. Piecz jeszcze przez 5 minut (powinny w tym czasie już mieć twardą skorupkę), wyłącz piekarnik, ale bezy pozostaw w nim jeszcze przez około 20 minut. Bezy będą chrupiące z wierzchu, a w środku lekko ciągnące się.

W misce zrób bitą śmietanę i dodaj do niej 2 łyżki cukru waniliowego. Na jedną bezę połóż łyżkę ubitej śmietany, przykryj ją drugą bezą, a z wierzchu posyp owocami leśnymi, np. czerwonymi porzeczkami.

Kasia