Zapiekanka Tomasza- „Ziti”

/przepis w ramach testowania piekarnika/

Wstałam dzisiaj lekko zadziwiona… Nikt nie krzyczał: ‚Kasia, wstawaj!!!’, ani nie obudził mnie też koncert Davida Garrett’a o 7 rano… :-( No tak… wróciłam do domu… I nie to, że jestem zła czy smutna bo wróciłam do Zielonej, ale we wsiowym domku było mi znacznie lepiej… . A teraz to tylko z Rudą gadam… . Eh…/Na szczęście Tomasz jutro wraca/

U rodzinki było mi naprawdę dobrze. A może ujmę to od innej strony- rodzince było ze mną dobrze. I smacznie. Gotowałam im i piekłam. Piekłam i gotowałam. I ani razu nie usłyszałam- ‚Kasiu, zwolnij’… .

Przygotowałam im m.in.: budyń waniliowy na śniadanie, eton mess z borówka amerykańską (mój brat mówił na to deser ‚Elton John’), upiekłam mega chałkę z wypasioną kruszonką i chillouta (i to dwa razy!!!), zrobiliśmy też tartę Pascala z łososiem, kurczaka po chińsku i sorbet pomarańczowy. A że przytaszczyłam jeszcze ze sobą lawendowe ciasteczka i ciacho ze śliwkami, to mogę powiedzieć, że ten tydzień był na mega wypasie!!!:-)

Ciekawe co dzisiaj mają na obiad, hihi:-)

A jeśli chodzi o tą zapiekankę, to zrobiliśmy ją jakoś 2 tygodnie temu. Tzn. tym razem robił ją Tomek, a ja mu pomagałam. No i fotki pstrykałam:-)

Przepis znajdziecie w mojej książce kucharskiej i tutaj:

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 2 białe papryki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 300g makaronu ziti (ew. rigatoni)
  • szczypta suszonych nasion chili
  • pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • 5 pomidorów
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 łyżki posiekanej świeżej szałwii
  • 2 łyżki posiekanego świeżego oregano
  • 200g parmezanu
  • 1 kulka mozzarelli
  • oliwa (do posmarowania formy i do podsmażenia warzyw)

 

Cukinię i białą paprykę pokroić w kostkę. Cebulę pokroić na drobno, a ząbki czosnku posiekać.

Czosnek zeszklić w woku na oliwie.

Do woka dorzucić cukinię i paprykę. Dodać chili i słodką paprykę.

Pomidory pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć.

Posiekać szałwię i tymianek.

Odsączyć kulki mozzarelli i zetrzeć parmezan na tarce o grubych oczkach. Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu, dodać do niego sól i oliwę.

Pomidory i zioła dodać do woka. Dorzucić makaron. Makaron z warzywami chwilę podsmażyć.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Część porcji makaronowej przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania i posypać serami. Dodać kolejną warstwę makaronową i posypać z wierzchu serem.

Formę położyć na blaszce do pieczenia , którą należy umieścić na środkowej półce. Zapiekać ok. 25min.

Zapiekankę udekorować świeżą szałwią i oregano.

Kasia i Tomek