Crumble z gruszkami i Nutellą

Niby taka prosta rzecz: owoce z czekoladą pod kruszonką…

Szczerze powiem, to nie oczekiwałam zbyt wiele po tym deserze. Domyślałam się, że będzie pyszny, ale nie, że aż tak!!! Tego samego dnia zjedliśmy po dwa takie deserki, po czym na drugi dzień podrałowałam do sklepu po kolejną porcję gruszek.

Dzisiaj dokupiliśmy Nutellę…

Chyba nie muszę nic więcej dodawać;p

Składniki na 4 desery:

  • 6 gruszek
  • 200g Nutelli (tyle było podane w oryginalnym przepisie; my daliśmy do jednego deseru po jednej dużej łyżce)
  • 40g zimnego masła
  • 30g brązowego cukru
  • 60g mąki
  • 20g migdałów (nie do końca) zmielonych

 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Gruszki umyć, obrać, wydrążyć i pokroić na kostkę. Wrzucić do kokilek.

Owoce przykryć Nutellą- jedna łyżka na jeden deser w zupełności wystarczy:-) W przypadku gdy Wasz krem będzie zbyt twardy, wystarczy włożyć Nutellę do miseczki, którą wstawicie na chwilę do gorącej wody.

Kruszonkę robimy w następujący sposób:

Masło kroimy na kostkę i mieszamy z pozostałymi składnikami tworząc rękoma grudki. Kruszonkę układamy na owocach i Nutelli.

Desery pieczemy przez 10 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i trzymamy je w piekarniku przez kolejne 10 minut.

Podajemy od razu, tylko trzeba uważać, bo można się poparzyć;p

<przepis, ciut zmieniony, pochodzi z cudownej książeczki: „Nutella. Les 30 meilleures recettes”>

 

Zrobiliśmy też ten deser w wersji bananowo-gruszkowej. Był również pyszny!

Kasia