Czekolada do picia z czerwonym pieprzem

Niestety wylazło słońce…

A miałam przygotowany już inny wstęp, mianowicie:

Kiedy jest zimno, ciemno i pada deszcz, zawsze można sobie zrobić herbatkę, kawkę lub walnąć drinka.

Kawa nam się skończyła (kapsułki jednak duużo kosztują).

Herbata…jakoś tak… nudą powiewa…

Drinka nie mogę, bo zaraz wracam do pracy i głupio by było:-)

Pozostaje mi jedno:

Wypić czekoladę na ostrrro.

Sposób na czekoladę znalazłam u Domi, ale nieco go zmieniliśmy. Dosłodziłam i dodałam chili oraz pieprzu. Smakuje super, ale chyba ciut za dużo dałam pieprzu i mi wnętrzności lekko wyżera:-) Na drugi raz dam tylko kilka ziarenek pieprzu, a nie prawie cała łyżeczkę, hihi.

Nie mniej jednak przepis polecam!!!!!:

Składniki:

  • 150 gorzkiego kakao
  • 60g cukru pudru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta chili w proszku
  • KILKA ziarenek czerwonego pieprzu

Do blendera wrzucić kakao, cukier puder, chili oraz cukier waniliowy. Zbledować. Dorzucić KILKA ziarenek pieprzu. Zapakować do słoiczka.

Do kubeczka wrzucić 2-3 łyżeczki proszku i zalać gorącym mlekiem.

W miarę potrzeb- dosłodzić.

Kasia