Carpaccio z pieczonej polędwiczki wieprzowej z kolorowymi emulsjami i chipsami z bagietki

Przepis ten nauczyłam się robić podczas warsztatów kulinarnych i polecam go Wam jako genialną przystawkę na spotkanie ze znajomymi. A pomysł na chipsy z bagietki uważam za mega genialny i z pewnością jeszcze nieraz je przygotuję.

Składniki:

  • 500g polędwiczki wieprzowej
  • sos worcestershire
  • sos sojowy
  • czosnek
  • zielona pietruszka
  • kolorowe papryki
  • sól, pieprz
  • koper
  • musztarda
  • oliwa z oliwek
  • bagietka
  • opcjonalnie: sos balsamiczny

Mięso:

Polędwiczkę marynujemy w sosie worcestershire i sojowym oraz w pietruszce. Następnie zawijamy ją w papier (tylko i wyłącznie w papier SAGA:) i grillujemy przez kilka minut. Po upieczeniu i lekkim ostygnięciu, wkładamy mięcho do lodówki.

Emulsje:

Papryki przekroić na pół i pozbawić pestek, a następnie upiec w piekarniku  po to, aby łatwo można było ściągnąć z nich skórkę.  Czerwoną lub żółtą paprykę zmiksować z oliwą i ząbkiem czosnku, a zieloną paprykę zmiksować z musztardą, oliwą i czosnkiem*.

Chipsy:

Bagietkę pokroić pod dużym kątem w cienkie plastry i podpiec je w piekarniku.

Polędwicę pokroić w plasterki i ułożyć na talerzu. Udekorować kolorowymi emulsjami i chipsami z bagietki.

Można polać sosem balsamicznym.

*Przed miksowaniem trzeba pozbyć się wody z papryki!