Rolada malinowa dekorowana ciastem cygaretkowym

Obudziłam się wczoraj rano nieco przerażona. Śniła mi się ta rolada, że nie dość, że wyszedł z niej totalny kapeć, to jeszcze wzorki wyblakły;p Prędko wstałam, poleciałam do lodówki i… ufff… nic złego jej się nie przydarzyło… .

Napracowałam się przy niej nieco i gdyby ją coś trafiło, to chyba bym …. . No!;p

Najwięcej frajdy miałam przy rysowaniu wzorków. Szablon dostałam od Marcina Budynka, więc sprawę miałam ułatwioną. Najbardziej obawiałam się o biszkopt, bo Kiciuś tak mi pięknie masę napowietrzył, że biszkopt rósł i rósł w tym piekarniku. Modliłam się, żeby ciacho opadło, bo nie dałoby rady go zawinąć w roladę. ‚Na szczęście’ opadło:-)

<Roladę nauczyłam się robić na warsztatach w Augustowie>.

Składniki:

ciasto cygaretkowe

  • 35g masła
  • 35g cukru pudru
  • 35g białka (u mnie tyle wyszło z 1 jajka)
  • 35g mąki pszennej
  • barwnik spożywczy (w żelu)

ciasto biszkoptowe

  • 4 jajka
  • 85g cukru
  • 50g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej

masa malinowa

  • 330ml bitej śmietany (u mnie 30%)
  • 80g pulpy malinowej (ja nie miałam pulpy, więc wzięłam 100g mrożonych malin, które zblendowałam)
  • 10g żelatyny (w proszku)
  • 30g wrzątku
  • 60g cukru

 

ciasto cygaretkowe:

Masło z cukrem należy ‚uplastycznić’ do konsystencji śmietany- czyli, miskujemy tak długo, aż nam masło zacznie przypominać konsystencją- śmietanę. Następnie, dodajemy białko oraz mąkę i w dalszym ciągu miksujemy. Kiedy wszystkie składniki się połączą, dodajemy barwnik. Ja dodałam mroczny kolor:-) (czyt. czarny)

Gotową masę wkładamy do papierowej tylki i rysujemy wzorki na papierze (nie muszę chyba dodawać, że najpikniejsze wzory powstają na papierze SAGA:) Muszę co prawda jeszcze poćwiczyć wyciskanie wzorków za pomocą tylki, więc póki co, posiłkowałam się strzykawką cukierniczą.

<na te wzorki, które widać na zdjęciu zużyłam ciut więcej niż połowę wyprodukowanej masy, więc na drugi raz zmniejszę ilość składników>

Papier z wzorkami wkładamy na godzinę do lodówki.

 

masa biszkoptowa:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem.

Po godzinie przygotowujemy masę biszkoptową.

Jajka z cukrem trzeba ubić na sztywną pianę, dodać obie przesiane mąki i dokładnie połączyć wszystkie składniki. Gotową masę wylać na naniesiony wzór z masy cygaretkowej i delikatnie ją rozsmarować na kształt prostokąta. Ciasto piec około 10 minut, na złoty kolor. (Uważać, żeby go nie zjarać;p)

Ciasto po upieczeniu wystudzić.

 

masa malinowa:

Śmietankę 30% ubić z dodatkiem cukru, a następnie dodać zblendowane maliny. Całość wymieszać.

Żelatynę zalać wrzątkiem, tak by się dokładnie rozpuściła. Do żelatyny dodać odrobinę masy malinowej, wymieszać, a następnie dodać ją do reszty masy. Całość wymieszać.

Na wystudzoną roladę nanieść masę, zawinąć w rulon, zawinąć w papier i schować do lodówki na kilka godzin.

Kasia