Skrzydełka w sosie chili z czarnym sezamem

 

Uwielbiam oglądać programy kulinarne- zarówno takie, w których gotują profesjonaliści jak i amatorzy. Mnóstwo odcinków mam ponagrywanych i Tomi się wkurza, bo co chwilę brakuje miejsca na naszym dekoderze…p; Więc później grzecznie i skrupulatnie spisuję ciekawsze przepisy… .

Pomysł na te skrzydełka znalazłam w programie Rachel Allen. A ponieważ uwielbiam chili i słodkie sosy, czym prędzej je zrobiłam. Były pyszne!!

 

Składniki:

  • 10-12 skrzydełek z kurczaka
  • 4 łyżki słodkiego sosu chili
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • czarny sezam (w oryginale był chyba biały użyty)

 

Sosy połączyć z cukrem i gotową marynatę wymieszać ze skrzydełkami.

Mięso odstawić na godzinę do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.

Skrzydełka wyłożyć na papier do pieczenia i zapiekać ok. 25 minut.

Czarny sezam uprażyć na gorącej patelni i posypać nim gotowe mięso.

Skrzydełka podawać ze słodkim sosem chili.

Kasia