Domowa przyprawa do piernika

 

Wiem, że do świąt jeszcze daleko, ale nim się obejrzycie, a już będzie po nich;p

Teraz jest już najwyższy czas na robienie pierników dojrzewających, więc z pewnością przyda Wam się taka oto domowa przyprawa. Ja staropolskich pierników co prawda nie piekę, ale za to przymierzam się do produkcji tony pierniczków… . (Zastanawiam się tylko, czy nie trzeba przypadkiem dorobić nieco więcej tej przyprawy;p)

 

Składniki:

  • 20 goździków
  • 10 ziarenek kardamonu- wyłuskanych ze skorupek
  • 10 kuleczek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • szczypta czerwonego pieprzu
  • 3 łyżeczki startego cynamonu
  • 2 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

 

Wszystkie przyprawy ucieramy w moździerzu. Dodajemy je stopniowo, od tych największych. (Jak wrzucicie wszystkie naraz będzie wam ciężko je zmiażdżyć). Gotową przyprawę odstawiamy na kilka dni do słoiczka, żeby się ‚przegryzła’.

Z podanej ilości składników otrzymałam 21 gram przyprawy.

p.s. Oczywiście możecie skomponować po swojemu poszczególne składniki- w takiej ilości jakiej chcecie;p Ja wrzuciłam to, co miałam pod ręką. Aromat przyprawy jest nieporównywalny do tego z kupnego woreczka!

Kasia