Domowy twarożek

Zamarzyło zrobić mi się swój własny serek. Na początek wybrałam coś bardzo łatwego, a mianowicie twarożek. Przepis znalazłam u Domi w kuchni.

Do zrobienia domowego twarożku potrzebujemy litra maślanki.

Maślankę trzeba podgrzewać w garnku i od czasu do czasu zamieszać. Ja podgrzewałam ją kilka minut, uważając żeby nie zaczęła się gotować. Kiedy wyraźnie maślanka zaczęła się rozwarstwiać- tzn. widoczne już były niewielkie grudki sera oraz żółtawy płyn- czyli serwatka zestawiłam garnek z ognia i odstawiłam na kilkanaście minut. Następnie maślankę przelałam przez gazę umieszczoną na durszlaku i lekko docisnęłam łyżką. (Obawiałam się, że cała maślanka przeleci przez tą gazę, bo wydawało mi się, że jest zbyt płynna, ale na szczęście udało się!).

Kiedy twarożek przestygł, włożyłam go do lodówki.

Z samego rana dodałam do twarożku odrobinę śmietany, sól i pieprz oraz pokrojoną drobno rzodkiewkę.

Wyszło mi wspaniałe wiosenne śniadanko!

Kasia