Kutia z orkiszowymi chrupkami i suszonymi owocami

kutia z orkiszowymi chrupkami i suszonymi owocami

Oto moja kolejna propozycja na tegoroczne święta, która znalazła się w książce ‚Blogerzy na zdrowe święta‚. Niestety zdjęcie w książce jest jakieś ciemne, więc postanowiłam Wam je tu pokazać w lepszej odsłonie:-)

Kutia jest bardzo smaczna, a chrupki orkiszowe wspaniale zastępują tradycyjną pszenicę. Dodatek imbiru dodaje natomiast lekkiej pikanterii:-)

Składniki:

  • 100g maku
  • pół litra wrzątku
  • 40g płatków migdałowych
  • 70g suszonej moreli
  • 50g suszonego mango
  • 50g rodzynek
  • 50g suszonych wiśni
  • 30g suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 50g orkiszowych chrupek z sezamem
  • 1 łyżeczka kandyzowanego imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • śmietanka 30%

 

Mak zalać wrzątkiem, przepłukać i ponownie zalać wrzątkiem. Odstawić na 2 godziny, aż napęcznieje.

Suszone morele i mango pokroić na drobną kostkę.

Rodzynki zalać wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić.

Kandyzowany imbir pokroić na bardzo drobne kawałki.

Mak przecedzić i wrzucić do miski. Do maku wrzucić: migdały, owoce, startą skórkę pomarańczową, imbir oraz chrupki orkiszowe z sezamem. Całość wymieszać i dodać miód do smaku.

Kutię przechowywać w lodówce i podawać ze śmietanką.

 

Czas przygotowania produktów: 120 minut+10 minut

Czas robienia kutii: 5 minut

Kasia