Kutia z orkiszowymi chrupkami i suszonymi owocami
Oto moja kolejna propozycja na tegoroczne święta, która znalazła się w książce ‚Blogerzy na zdrowe święta‚. Niestety zdjęcie w książce jest jakieś ciemne, więc postanowiłam Wam je tu pokazać w lepszej odsłonie:-)
Kutia jest bardzo smaczna, a chrupki orkiszowe wspaniale zastępują tradycyjną pszenicę. Dodatek imbiru dodaje natomiast lekkiej pikanterii:-)
Składniki:
- 100g maku
- pół litra wrzątku
- 40g płatków migdałowych
- 70g suszonej moreli
- 50g suszonego mango
- 50g rodzynek
- 50g suszonych wiśni
- 30g suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- 50g orkiszowych chrupek z sezamem
- 1 łyżeczka kandyzowanego imbiru
- 1 łyżka miodu
- śmietanka 30%
Mak zalać wrzątkiem, przepłukać i ponownie zalać wrzątkiem. Odstawić na 2 godziny, aż napęcznieje.
Suszone morele i mango pokroić na drobną kostkę.
Rodzynki zalać wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić.
Kandyzowany imbir pokroić na bardzo drobne kawałki.
Mak przecedzić i wrzucić do miski. Do maku wrzucić: migdały, owoce, startą skórkę pomarańczową, imbir oraz chrupki orkiszowe z sezamem. Całość wymieszać i dodać miód do smaku.
Kutię przechowywać w lodówce i podawać ze śmietanką.
Czas przygotowania produktów: 120 minut+10 minut
Czas robienia kutii: 5 minut
Kasia