Toffiówka cioci Danki

toffiówka 1

W każdej rodzinie z pewnością musi się znaleźć Kochana Ciotunia. Kocha się ją zwykle za wiele rzeczy. Ale jeśli wśród wielu Jej zalet znajduje się umiejętność przygotowania Toffiówki takiej, że palce lizać, to taka ciocia z pewnością jest „ciocią number 1”.

A oto przepis na Toffiówkę cioci Danki, która niestety już w tej chwili zerka na nas ‚z góry’, ale myślę, że jest dumna z kontynuacji swojego przepisu dotyczącego tego zacnego trunku.

Składniki:

  • 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego (można również kupić zwykłą kajmakową masę, która nie wymaga już gotowania)
  • 1 szklanka wódki

Mleko w puszce włożyć w poziomie do garnka i zalać wrzątkiem tak, żeby puszkę przykryć. Gotować na wolnym ogniu przez półtorej godziny. Sprawdzać co jakiś czas, czy woda nie wyparowała. Następnie mleko lekko przestudzić i przełożyć do garnka tudzież miski:-).

 Wódkę wlewać cienkim strumieniem do mleka cały czas miksując.

 Toffiówkę przelać do butelki i odstawić (jeżeli dacie radę:-) przynajmniej na jeden dzień do ‚przegryzienia się’.

                                                                                                                                                                                        Szarlotka

toffiówka 2

toffiówka 3