Zimowy napój cytrusowo- imbirowy

zimowy napój cytrusowo- imbirowy

Święta to taki czas, w którym pozbywasz się hamulców. Wstajesz rano- jesz. W południe- jesz. Po południu- jesz. Wieczorem- pożerasz. I wcale się temu nie dziwisz, bo przecież jest tyle pysznych rzeczy dookoła, że niektóre sprawy przestają być ważne- nie wcisnę się w sukienkę?- phi!, w spodnie?- phi! w papcie?- no, tu już wówczas pojawi się lekki problem:-)

I cóż może biedny człowiek poradzić, że nie może się niczemu oprzeć… . Na szczęście święta kiedyś się kończą i można przejść do bardziej ‚normalnych’ dań. Np. do pizzy czy schaboszczaków;p

Ten napój piliśmy już w czasie świąt. Niesamowicie oczyszcza (a nie- przeczyszcza!) organizm, uzupełnia niezbędne witaminy, a także nieźle ożywia. Można go pić zarówno na ciepło jak i na zimno. Wspaniale się sprawdza podczas rodzinnej nasiadówki jak i po kilkudniowym obżarstwie:-)

Składniki:

  • korzeń świeżego imbiru o długości 5 cm
  • litr wody
  • cytryna
  • limonka
  • pomarańcza
  • zielony grejpfrut
  • 100 ml soku pomarańczowego 100%
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 5 gałązek świeżej mięty

Imbir pokroić na drobne kawałki, włożyć do wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut. Gotowy wywar przecedzić przez sitko.

Owoce sparzyć i przepołowić. Z jednej połówki każdego z owoców przygotować cienkie plasterki, a z drugiej wycisnąć sok.

Soki z cytrusów wlać do imbirowego wywaru, dodać sok pomarańczowy i brązowy cukier. Wymieszać. Napój przelać do dzbanka, dorzucić plasterki owoców oraz gałązki mięty.

Napój można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

/przepis ten pojawił się w książce „Blogerzy na zdrowe święta”/

Kasia