Ciasto Snickers

snickers 0

Lubię poświąteczny czas.

Wstajemy późno (dziś wyjątkowo późno, bo aż o 11.11), śniadanie jemy o tej samej godzinie, o której nasze dziadeńki jedzą obiad…

Zegary biologiczne się poprzestawiały i za parę dni znowu zaczniemy jęczeć kiedy nasz budzik pokaże nam godzinę 6.00. (Brrr…)

Lodówka jest pełna, szafki uginają się pod nadmiarem tabliczek czekolady od św. Mikołaja, zamrażarka po raz pierwszy (od kilku lat) jest całkowicie zapchana.

Siedzimy i nic nie robimy.

Tzn. robimy, ale jakoś tak mniej twórczo niż zazwyczaj.

<Ja np. wciągnęłam odcinki Grejsów z 9 serii w 2 dni, a w zasadzie w półtora>

I dobrze mi z tym!

A propos jedzenia w lodówce. Została mi mini resztka ciasta od mamy. Obstawiam, że jest jeszcze dobra i zaraz wyprodukuję sobie kolejną kawkę i wypiję ją w towarzystwie ciasta, które jest z nami obecne na każdej rodzinnej imprezie.

Zawsze mi się wydawało, że jest z nim dużo roboty. I miałam rację kiedy zobaczyłam przepis. Owszem, jest dużo składników, ale czasami warto poświęcić swój czas i energię do zrobienia tego pysznego ciasta.

Składnik na masę toffi:

  • Puszka mleka skondensowanego słodzonego

Mleko w puszce gotować przez półtorej godziny. Ostudzić.

Składniki na ciasto:

  • 50 dkg mąki pszennej
  • 1 żółtko + 2 jajka
  • 20 dkg cukru
  • 20 dkg margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki sody

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni.

Sodę rozpuścić w mleku.

Pozostałe składniki połączyć ze sobą, dodać sodę z mlekiem, a następnie podzielić na 2 części.

Przygotować 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia. (Wymiary blaszek: mierzone u podstawy- 36x25cm).

Pierwszą połowę ciasta wyłożyć na papier łyżką maczaną w wodzie i upiec na złoty kolor (ok. 15- 20 minut), a na drugą połowę ciasta tuż przed upieczeniem wyłożyć masę orzechową, tzn.:

Składniki na masę orzechową:

  •  30 dkg drobno pokrojonych orzechów włoskich
  • 5 dkg cukru
  • 11 dkg margaryny
  • 2 łyżki miodu

Cukier, margarynę i miód rozpuścić w garnku, a następnie dodać orzechy. Wymieszać i ostudzić.

Wyżej wymienione ciasta odstawić do wystudzenia (można je również upiec dzień wcześniej).

Składniki na masę budyniową:

  • 1 litr mleka
  • 15g cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko (lub 2)
  • 25 dkg masła

Zagotować 3/4 litra mleka, a pod koniec gotowania dodać 2 rodzaje cukru.

W 1/4 litrze mleka rozpuścić mąkę pszenną i ziemniaczaną i wlać tą mieszankę do gotującego się mleka z cukrem. Dodać żółtko. Otrzymany budyń lekko przestudzić.

Do budyniu dodać kostkę masła i całość wymieszać. Ostudzić.

Ułożenie poszczególnych warstw ciasta:

1.Ciasto z masą orzechową

2.Masa budyniowa

3.Ciasto

4.Masa toffi

5.Posiekane orzechy włoskie (ew. plus rodzynki)

Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.

/Jest to przepis koleżanki mamy, pani Ewy/.

Kasia

snickers 1