Biszkopciki

Biszkopciki

Jest wieczór. Jestem sama w domu (nie licząc psa).

Coś bym zjadła.

W domu są jakieś słodycze, takie… sklepowe.

Ale nie… to nie to.

Coś bym mogła sama zrobić… .

Tylko co?

Ciasto! Jakieś takie warstwowe! Z kremem! (Choć za kremami nie przepadam)

Hmm…

OOOOooooo!

To chcę!

I nawet nie muszę wychodzić ze sklepu!

Dorotuś– jesteś wielka!!!!

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 80 g drobnego cukru do wypieków (ja miałam zwykły cukier, który zblendowałam)
  • 75 g mąki pszennej
  • cukier puder

Oddziel białka od żółtek.

Mąkę przesiej.

Białka ubij na dość sztywną pianę. Następnie, łyżka po łyżce dodaj cukier.(Cały czas mieszając!). Pod koniec mieszania, dodaj żółtka, aż do otrzymania jednolitej, puszystej żółtej masy.

Mikser odstaw na bok. Weź drewnianą łyżkę. Do masy wsyp przesianą mąkę i delikatnie ją wmieszaj.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Na blaszkę połóż papier do pieczenia.

W rękawie cukierniczym zamontuj końcówkę z dość dużym otworem. (W naszym był niewielki, i stąd te ‚zygzaki’ zamiast prostych ciasteczek).

Masę przekładaj porcjami do rękawa cukierniczego i wyciskaj biszkopciki zostawiając między nimi małe odstępy.

Oprósz je cukrem pudrem i odczekaj kilka minut, żeby lekko wyschły.

Tuż przed pieczeniem, posyp je jeszcze raz cukrem pudrem.

(W sumie wyszły mi 2 blachy ciastek i zrobiłam tak, jak Dorotuś przykazała- włożyłam je obydwie do piekarnika. Te z dolnej półki lekko się spłaszczyły i musiały być nieco dłużej w piekarniku niż te górne).

Biszkopciki piecz ok 15 minut. Po upieczeniu chwilę odczekaj i przełóż je delikatnie na kratkę. Niech przestygną.

p.s. Rady Dorotuś:  „Ważne: białka niedokładnie ubite lub zbyt mocno wymieszana masa jajeczna z mąką zaowocuje płaskimi i rozlewającymi się na blaszce biszkoptami (zniszczą się pęcherzyki powietrza); bardziej płaskie będą również, jeśli blacha z ciastkami będzie czekać na upieczenie pierwszej, najlepiej piec obie na jeden raz”.

/wytrzymały do następnego dnia. Był równie pyszne!/

Kasia