Kluski z pokrywki

Kluski z  pokrywki

Dziś dzień Babci, o czym większości narodu przypominać nie trzeba.

Jak tylko się obudziliśmy (tj. ok 10:) zadzwoniliśmy do naszych babć. A do jednej z nich, konkretnie babci Basi, mieliśmy mały interes… .

Wczoraj, kiedy tak nas wzięło na wspominki, opowiadałam Tomkowi jak to kiedyś moje Dziadeńki robiły nam (czyli wnuczkom) pyszny obiadek: zupka kapuściana, kluski z pokrywki i… kurze pazurki do obgryzania z rosołku. Jest to jedno z dań, które najlepiej kojarzą mi się z dzieciństwem.

Babunia chętnie przepis dała, a nawet pozwoliła go upublicznić całemu światu:-)

I powiem skromnie, że kurdele… kluseczki wyszły nam idealne!

Tylko szkoda, że tych pazurków nie było…:-(

Składniki na 2 porcje (i może wam się wydawać, że to za mało. Nie, to nie jest za mało:-) To jest w sam raz:-):

  • 300g mąki
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • prawie cała szklanka wody
  • lekko posolony wrzątek
  • kawałek surowego boczku
  • ciut oliwy w razie potrzeby

W misce wymieszać ze sobą mąkę, sól i jajko. Dodać wodę. Masa ma się lepić i mieć strukturę… glutowatą.

W garnku zagotować wodę, porcje ciasta nakładać na pokrywkę i kawałek po kawałku zrzucać za pomocą łyżki ciasto do wody (gdyby ciasto bardzo się nam kleiło do łyżki, ową łyżkę zanurzać w kubeczku z wrzątkiem).

Kluski mają się tylko chwilę podgotować (max 2 min, jak nie krócej).

W międzyczasie na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek pokrojony w drobną kostkę (można uprzednio dodać odrobinę oliwy, ale nie jest to konieczne). Boczek podsmażyć.

Ugotowane kluseczki wrzucić do patelni, na której smażyliśmy mięcho tak, aby kluski oblepiły się tłuszczykiem.

Podawać od razu.

Kasia i Tomek