Pappardelle w sosie serowo- porowym z brokułami

Pappardelle w sosie serowo- porowym z brokułami

Czasami zdarza się tak, że wpadamy do sklepu i… nie wiemy co zrobić na obiad. Ostatnio robiliśmy zakupy na kilka dni. Brakowało nam pomysłu na jeden z obiadów. Wtedy wpadłam na genialny pomysł, żeby poszukać inspiracji na pudełku z makaronem. No i padło na Lubella Inspiracje:-) Także siłą rzeczy, ten wpis zawiera lokowanie produktu:P

Obiad polecam wszystkim fanom szybkiej, makaronowej kuchni!

Składniki:

  • 250g makaronu Pappardelle Lubella
  • kropla oliwy
  • połowa pora
  • 200g sera pleśniowego roquefort
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki mleka (dałam ciut więcej)
  • połowa brokuła
  • pieprz, sól
  • natka pietruszki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • opcjonalnie: świeżo starty parmezan

Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Do makaronu dodałam odrobinę oliwy oraz szczyptę soli.

Brokuły podzielić na różyczki i ugotować na parze, tak, żeby były lekko twardawe.

Por pokroić na ćwiartki i na rozgrzanym maśle podsmażyć go. Dodać pokruszony ser, mleko, sól i pieprz.

Ugotowany makaron wrzucić do sosu i delikatnie wymieszać.

Makaron podawać z brokułami i pokrojonymi w ćwiartki lub na połówki pomidorkami koktajlowymi. Posypać natką z pietruszki.

Można dodać parmezan.

/przepis lekko przeze mnie zmodyfikowany/

Kasia

Pappardelle w sosie serowo- porowym z brokułami 2