Muffinki kokosowo- cytrynowe

muffinki kokosowo- cytrynowe

Ten przepis dostałam jakiś czas temu od mojej wirtualnej kumpeli- Magdaleny, prosto z przecudnej Irlandii. Skrzętnie zapisuję wszystkie przepisy, które mi podrzuca i obiecuję, że prędzej czy później wszystkie je przetestuję:-)

Robiąc te babeczki, chciałam się przy okazji dołączyć do akcji kulinarnej Domi-Muffinkowe Zimowisko„.

Czyli chcąc nie chcąc- upiekłam 2 pieczenie na 1 ogniu:P

Nie mniej jednak były to pyszne pieczenie- lekko kwaskowate, ciut mokre, a do tego jakie syte!:-)

Składniki:

  • 150g mąki pszennej
  • 70g cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 8 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 jajka (mają być w temperaturze pokojowej)
  • 120g roztopionego masła
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 50ml soku z cytryny (tyle soku da radę wycisnąć z 1 sztuki)
  • 5ml aromatu cytrynowego

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

W jednej misce połączyć ze sobą suche składniki, a w drugiej- mokre.

Suche połączyć z mokrymi składnikami.

Powstałą masę wlać do papilotek, tak do 3/4 wysokości.

Wyszło mi 12 niewielkich babeczek.

Kasia

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.