Makaronowa sałatka po sycylijsku

makaronowa sałatka po sycylijsku

Czasami zamiast tradycyjnego obiadu, jem sobie sałatki. Robię je niestety dość rzadko, bo później sama muszę całą michę wpierniczać… . Tym razem padło na makaronową sałatkę, bez ‚zieleniny’, więc może Tomasz nie będzie marudzić i skusi się na odrobinę?:-)

Sałatka jest niezłym zapychaczem, głównie poprzez penne i tuńczyka. Natomiast dodatek aromatycznych suszonych pomidorów, oliwek i kaparów sprawi, że choć troszkę poczujemy się jakbyśmy byli w słonecznej Italii… .

Składniki podaję za książką, chociaż poszczególne produkty do swojej sałatki dałam ‚na oko’:

  • 350g makaronu penne
  • 200g mięsa z tuńczyka w oliwie
  • 50g suszonych pomidorów w oliwie
  • 50g czarnych oliwek
  • 30g kaparów
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 250g pomidorków koktajlowych
  • pęczek zielonej pietruszki
  • pęczek bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób wykonania sałatki również zrobiłam ciut po swojemu:

Makaron gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu.

Ugotowany makaron przepłukujemy lekko zimną wodą i wkładamy do brytfanki lub innego płaskiego naczynia. Skrapiamy oliwą.

Kapary, oliwki i suszone pomidory kroimy na drobną kostkę. Kilka oliwek i kaparów zostawiamy w całości.

Tuńczyka kruszymy na mniejsze kawałki.

Pomidorki kroimy na połówki.

Wszystkie składniki łączymy z makaronem. Dodajemy oregano, sól i pieprz.

Posypujemy pokrojoną pietruszką i bazylią.

Jeśli sałatka jest zbyt sucha, dodajemy oliwę.

<przepis na tę sałatkę pochodzi z książki „Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska” wydawnictwa RM.

Kasia