Lody kawowe

lody kawowe

To był kolejny pracowity weekend. Nie miałam kiedy odpocząć i naładować baterii. Jutro chyba zginę w swojej pracy…;-/ . Na szczęście mimo tego całego latania i załatwiania najprzeróżniejszych spraw, udało mi się znaleźć chwilę na wykombinowanie pysznego deseru. Bazowałam na przepisie, z którego korzystałam wcześniej, ale tym razem dodałam coś od siebie- pyszne, mocne espresso. Lody wyszły pierwsza klasa! Załapali się na nie nawet moi rodzice, którzy przyjechali do nas dość spontanicznie oraz wygłodniały brat-student.  Na chwilę obecną zostały same resztki na dnie foremki (których nikomu już nie oddam:-).

 

Składniki:

  • 2 jajka od szczęśliwych kurek
  • 55 białego cukru
  • 45 demerary
  • 300ml kremówki
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżka kakao+ do oprószenia
  • 150ml espresso
  • łyżka wody

 

Przygotować espresso i odstawić do całkowitego przestudzenia.

Wymieszać ze sobą demerarę oraz biały cukier i potraktować je malakserem.

– W 1 misce: ubić białka z mieszanką cukrów.

– W 2 misce: ubić śmietanę na sztywno, a następnie dodać espresso i kakao.

– i w 3 misce…: ubić na biało żółtka (razem z odrobiną wody), dodać cukier waniliowy.

Zawartość trzech misek połączyć ze sobą delikatnie za pomocą szpatułki i gotową masę wlać do keksówki.

Keksówkę schować do zamrażarki owiniętą w folię/sreberko na całą noc.

Lody podawać oprószone kakao.

Kasia