Mamuśkowy placek z rabarbarem i kruszonką

placek z rabarbarem

Czasami zastanawiam się jak to jest- planujemy sobie coś, a tu nagle 2 terminy różnych spotkań czy wydarzeń się na siebie nakładają i dupa blada. W ostatnim czasie musiałam zrezygnować z kilku naprawdę fajnych wydarzeń (m.in. z warsztatów kulinarnych w mojej okolicy), na rzecz czegoś innego. I kurczę- starasz się, planujesz, odkładasz kasę, a tu się nagle okazuje, że i tak nici z tego, bo albo musisz iść do pracy albo zrobić coś jeszcze bardziej ekstremalnego… . I czasami jest ci po prostu cholernie przykro:-(

Na pocieszenie można zjeść na przykład mamusine pyszne ciasto z owocami!

Jakiś czas temu zadzwoniła do mnie mama, że upiekły razem z babcią mięciutki i pachnący masełkiem placek z rabarbarem. Pozazdrościłam, bo na moim małym zadupiu rabarbaru nie dostanę, więc sobie tylko o nim pomarzyłam. Na szczęście 2 dni później mamuńka zjawiła się u mnie i poczęstowała mnie placuszkiem. Tak, był dwudniowy, ale w dalszym ciągu miękki i smaczny:-) I musicie mi uwierzyć na słowo, że jest pyszny, bo właśnie dostałam cynka od mamy, że znowu go sobie upiekła. A koło mojego domu dalej nie ma rabarbaru:-/ Psia kość!

Składniki:

  • 6 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
  • niecała szklanka cukru+ 3/4 łyżki= 3 łyżki
  • 20o g miękkiego masła (tj. w temperaturze pokojowej)
  • 5 dkg smalcu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 lub 3 łyżki śmietany 12%
  • 3 szklanki mąki
  • niecały kilogram rabarbaru

kruszonka (uaktualnienie: mama po raz kolejny upiekła ciasto i tym razem spisała dokładną ilośc składników na kruszonkę):

  • 100g masła
  • półtorej szklanki mąki
  • pół szklanki cukru

Żółtka, cukier, masło, smalec i śmietanę utrzeć na gładką masę. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i dodać do mokrych składników. Dokładnie wymieszać.

Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki.

Białka ubić na sztywno i dodać 3/4 łyżki cukru.

Masło, mąkę i cukier posiekać, aby otrzymać kruszonkę.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na nie ciasto (można sobie pomagać przy tym łyżką maczaną w gorącej wodzie), rabarbar, podsypać 3 łyżkami cukru, dodać ubite białko i posypać kruszonką.

Ciasto piec przez godzinę.

Szarlotka