Kompot z rabarbaru i mięty

kompot z rabarbaru (1)

Rabarbar kojarzy mi się z moimi dziadeńkami. Mieli zawsze kilka krzaczków pod domem i jako dzieciaki zrywaliśmy go, maczaliśmy w cukrze i zajadaliśmy się nim. Do tej pory pamiętam ten smak.

Wczoraj dorwałam w sklepie rabarbar i postanowiłam z niego zrobić kompot. Podobny do tego, jaki robiła moja babcia. I jakież było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że inni odcedzają kompot, żeby się pozbyć farfocli. Tomek tez powiedział, że ‚takiego’ pić nie będzie:-( No cóż, moja babcia tego nie robiła i ja tez nie zrobię:-)

I całe szczęście, że zrobiło się dzisiaj ciut cieplej i kompocik jest w sam raz!

Składniki:

  • 600g rabarbaru
  • kilka gałązek miety+ mięta do dekoracji
  • pół szklanki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru białego
  • 2 litry wody
  • sok z połówki cytryny

Rabarbar obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Zalać wodą, dodać miętę, cukier i sok z cytryny. Zagotować i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut- do miękkości. Kompot przestudzić i schować do lodówki. Podawać zimny z dodatkiem świeżej mięty.

Kasia

kompot z rabarbaru (2)