Guacamole

guacamole

Jakiś czas temu potrzebowałam do dania awokado. Miał robić za dodatek do dania głównego. Niestety był zbyt twardy, żeby go użyć, więc poczekałam tydzień i przygotowałam guacamole. Za awokado nigdy nie przepadałam (o czym może świadczyć np. przepis na sałatkę bez awokado), ale tym razem się zawzięłam. Zrobiłam, spróbowałam… . Yyy jakieś takie nie teges. Tomek spróbował, kazał dosmaczyć sokiem z cytryny i powiedział, że to coś jest pyszne!

Dokupiliśmy nachosy (tak, wiem…można je zrobić samemu:) i guacamole robiło nam za dip.

I muszę stwierdzić, że w takim towarzystwie bardzo mi posmakowało:-))

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • sól, pieprz

 

Awokado przeciąć na pół, wyjąc pestkę i wydłubać miąższ. Miąższ umieścić w blenderze, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i kolendrę i całość zmiksować na gładką papkę. Doprawić solą i pieprzem.

Bazowałam na przepisie znalezionym w książce „Poniedziałki bez mięs„.

Kasia